Бесарабски българин е загинал на фронта в Украйна. 20-годишният Иван Минков

...
Бесарабски българин е загинал на фронта в Украйна. 20-годишният Иван Минков
Коментари Харесай

20-годишен бесарабски българин - сред жертвите на войната в Украйна

Бесарабски българин е умрял на фронта в Украйна. 20-годишният Иван Минков от село Криничное е погубен още при започване на война та, предаде NOVA.

 „ Той е умрял при отбраната на Чернигов. Геройската му гибел е дала опция на огромна част от цивилното население да се изтегли от града ”, описа Виктор Стоянов, ръководител на фондация „ Македония ”, която поддържа връзка и с бесарабските българи.

Иван Минков е умрял на 26 февруари, само че заради окупацията, не е имало опция тялото да бъде върнато по-рано в родното му село, което българите там назовават Чушмелия.

„ Стотици бесарабски българи се бият като герои ”, сподели Виктор Стоянов.

По думите му в Украйна има над 200 000 българи. В Одеса има около 50 000 българи. Има и компактни български общности към град Николаев, в Херсонска област, в град Херсон. „ Не знаем ориста на тези хора, не знаем дали са се изтеглили, дали са починали ”, разяснява Стоянов. Според него страната ни би трябвало да има проект за евакуация на цивилното население.

„ Цялото население на Украйна е мобилизирано. Никой не знае точния брой. Има момчета, които водят война от 2014 година. Много резервисти получават повиквателни. Има доста непринудено искащи ”, коментира Анатолий Волчо, ръководител на българския образован център в Търновка.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР